Menü Bezárás

Gyakran ismételt kérdések

Amennyiben a hamvasztás még nem történt meg, a következő megoldások közül választhat.
1. Ha Ön már kiválasztotta az emléktárgyat, megrendelte, vagy csupán biztos benne, hogy valamilyen emléktárgyat szeretne készíttetni, kérjük kérje meg a temetkezési vállalatot, hogy tegyen külön egy kis mennyiségű hamvat emlékékszer számára. (Mindössze 3-5 gramm-ra van szükség.) A többi hamvat elhelyezhetik a szokásos módon bármilyen urnába, a temetkezési elképzelésnek megfelelően.
2. Ha Ön nem tervezi hagyományos temetőben elhelyezni az elhunytat, hanem például szórásos temetést tervez, kérje a hamvakat ún. szórózsákba. (A szórózsák és az urnabetét a díszurnán belül lévő „tartály”.) A szórózsákból később Ön is ki tud emelni 3-5 g hamvat.
3. Ha a hamvak már lezárt urnabetétben vannak, azt csak a hamvasztóüzemben tudják hivatalosan felbontani. Ennek van egy 15.000-20.000 Ft-os költsége. A folyamat során Önnek fel kell vennie a kapcsolatot egy temetkezési vállalattal, amely elintézi a teljes folyamatot. A krematóriumban az Ön kérésére 3-5 ml hamvat külön helyeznek, a többit pedig újra lezárják.

Ha az elhunyt hagyományos urnában lett elhelyezve, ki kell nyittatni az urnát, néhány gramm hamvat kivenni, majd az urnát visszazárni. Ezt krematóriumban tudja elvégeztetni, amennyiben hivatalos papírra van szüksége. Célszerű egy temetkezési vállalatot felkeresnie, akik elvégzik ezeket a teendőket. Ezután a visszazárt urna eltemethető bármilyen hagyományos vagy nem hagyományos módon. Egy emléktárgyhoz kb 3-5 gramm, kevesebb mint egy teáskanálnyi hamvat használunk fel.  
Ha Ön a hamvakat nem zárt urnában, hanem ún. szórózsákban kapta meg, a helyzet egyszerűbb.  Ez esetben Önnek, vagy az Ön által felhatalmazott személynek kell kivennie a kis mennyiségű hamvat.

Amint megkaptuk megrendelését, felvesszük Önnel a kapcsolatot. A hamvakat eljuttathatja hozzánk személyesen (Budapesten illetve a főváros környékén kimegyünk érte, amennyiben lehetséges) vagy MPL postacsomagként. Amennyiben nincs lehetőség a személyes átvételre, küldünk Önnek egy kis csomagot.
A csomag tartalmazza a hamvak elküldéséhez szükséges tárolóedénykét, adagolókanalat, instrukciókat és egy megcímzett, bérmentesített postadobozt, amelyben Ön biztonságosan és bérmentesítve feladhatja a hamvakat MPL postacsomagként a legközelebbi postahivatalban. 
Minden rendelésnek egyedi azonosító száma van, amelyet feltüntetünk a tégelyen és a megrendelésben is az azonosítás érdekében.

A hamvakat egy külön zárható szekrényben tároljuk, azonosító számmal ellátva és becsomagolva. Minden, hamvakat tartalmazó tégely külön rendelésszámmal rendelkezik, ezzel biztosítjuk az anonimitást és a biztonságos beazonosítást. 

Üvegtárgy rendelése esetén a felforrósított, folyékony, színtelen üvegbe keverjük bele az Ön által kiválasztott színt, illetve a hamvakat, melyek vékony szürkés-fehéres rétegként, vonalként, pontokként látszódnak az üveg belsejében.

Ékszer készítése esetén a hamvak szintén fehéres-szürkés pontokként látszanak.

A hamvak környezetében buborékok képződhetnek, ezek nem befolyásolják a termék esztétikai értékét.

Futárszolgálattal vagy munkatársunk által küldjük Önnek az elkészült  Memora emléktárgyat, legyen az ékszer vagy üveg. Kérjük minden esetben adja meg elérhetőségét, hogy a futár jelezhesse Önnek az érkezés időpontját. 

Üvegbe zárt hamvak - Memora.hu

"Előbb felejtem el az életemet, mintsem téged elfelejtenélek."
Emily Bronte

Emlékezzen halottaira emléktárgyaink által