Menü Bezárás

Mennyibe kerül egy temetés?

Milyen költségekkel kell számolnia egy hozzátartozónak?

Egy szerettünk vagy hozzátartozónk elvesztése borzasztó tragédia. Az ember pedig ki sem tudja heverni ezt a megrázkódtatást, és máris szembesül azzal, hogy a végső nyugalomra helyezés költségei több százezres vagy akár milliósnál is nagyobb tételt jelenthetnek. Ilyen kiadásra pedig nem mindenki készül fel előre.

Egy szomorú nap számokban...

Az elhunyt végtisztességre helyezésének költségei sajnos nincsenek tekintettel a hozzátartozók anyagi helyzetére. Mind a koporsós temetés, mind a hamvasztás komolyan megterheli egy átlagos család pénztárcáját.

Budapesten a hagyományos temetés kerül többe, vidéken pedig a hamvasztás; ennek az az oka, hogy a fővárosban több krematórium üzemel, sírhelyből viszont mind kevesebb és kevesebb áll rendelkezésre. Vidéken ennek az ellenkezője az igaz, de a tendencia egyre inkább a hamvasztásos temetés térnyerését mutatja.

Az idősek többsége is egyre inkább a hamvasztást választja, ha végrendelkezik,  mert nemcsak a drágább temetés költségeitől, hanem a sírhely későbbi újraváltásától is szeretnék megkímélni a hozzátartozóikat.

Koporsós temetés költségei

Hagyományos, tehát koporsós temetés esetén a fővárosban a 750 ezer forintot is elérhetik a költségek, de vidéken is számolni kell a százezres tételekkel. Amiért mindenképp fizetni kell, az

 • az elhunyt temetőbe szállítása
 • a sírmegváltás és egyéb temetői díjak
 • a búcsúbeszéd (polgári vagy egyházi búcsúztatás)
 • a koporsó
 • és a fejfa (később sírkő)

Az igények alapján még számos költség felmerülhet,  az elhunyt végtisztességre való felkészítéstől a sírjelző névtábláig. A temetkezési vállalkozók általában minden tételt külön tüntetnek fel, melyeket nekünk kell összeadogatnunk. A számtalan néhány ezer forintos tétel azonban a kalkuláció végére igen borsos összeggé áll össze.

Egy budapesti temetkezési vállalat weboldalán a következő információkat találjuk:

A koporsós temetés költsége –  a temetői díjak nélkül: 90.000 -100.000 Ft.

Maga a koporsó 60.000 – 300.000 Ft-ba is kerülhet, minőségétől függően.

Ehhez adódnak a temetői díjak, itt elsősorban a ravatalozás (50.000 – 130.000 Ft), a sírhely hantolás, temetőn belüli szállítás, és a búcsúztatás költségeivel kell számolnunk.

Hamvasztásos temetés árai

Ha hamvasztást választunk, a krematóriumi díjak nagyjából 60-70 ezer forintba kerülnek a fővárosban, vidéken ez lehet 100 ezer forint vagy annál több is.

A hamvasztási szolgáltatás a következőket foglalja magában:

 • Hamvasztási díj
 • Hamvasztó koporsó
 • Elhunyt szállítási díj a hamvasztó üzembe
 • Egészségügyi egységcsomag
 • Hamvakat tartalmazó urnabetét
 • Hamvak szállítása irodába hamvasztó üzemből
 • Urnakiadási adminisztrációs díj
 • Ügyintézési díj

A hamvak szórása azonban még legalább ennyit elvihet a családi kasszából. Egy budapesti kápolnában 30 ezer forinttól, az Új Köztemetőben és az Óbudai temetőben cirka 90 ezer forinttól, a Fiumei úton 220 ezertől kezdődnek az árak (polgári vagy egyházi búcsúztatás nélkül), és a dunai hajós temetés esetén is legalább 150 ezer forinttal kell még kalkulálni. 

Minden költséget összevetve a hosszú távú tendencia az, hogy egyre inkább a hamvasztás válik megfizethetőbbé a koporsós temetéssel szemben.

Ha Ön a hamvasztás mellett döntött:

Síremlék helyett a megemlékezést lehetővé tevő tömör üveg dísztárgyainkba rejtett hamvak is átélhetővé teszik a méltó elbúcsúzást, a kegyelet kifejezését, több százezer forintos kiadások nélkül. Választhat különböző nyakláncon és karláncon hordható ékszereink közül is, ha szeretne megőrizni egy pici fizikai emléket elhunyt szerettei után.

Emlékezzen halottaira egy üveg emléktárgy által

Posted in Blog

1 Comment

 1. Pingback:Üvegbe zárt hamvak - Egyedi üveg dísztárgyak - Memora.hu

Hozzászólások lezárva.