Miért pont az üveg?

Az üveg az egyik legősibb emberi találmány, melyet ezernyi különböző módon használunk mindennapi életünk során, az ablaküvegtől a szemüvegen keresztül a látványos kristálycsillárokig. Milyen előnyei vannak ennek az egyedülálló anyagnak? Vajon miért állítjuk elő mi is éppen tömör üvegből a hamvakat tartalmazó dísztárgyainkat?

Miben különleges az üveg?

Természetes

Bármennyire is hihetetlen, az üveg valójában olvasztott homok. Akár a strandon talált, hétköznapi homokból (melynek legfőbb összetevője a szilícium-dioxid, más néven kovasav) is képesek vagyunk üveget előállítani, de természetesen manapság már számos egyéb alapanyagot is használnak e célra az üveggyárak. A homokot nagyon magas hőmérsékleten (kb. 1700 Celsius-fokon) olvasztjuk meg, mely folyamattal annak teljes szerkezete átalakul. A megolvasztott homok semmiben sem emlékeztet korábbi formájára, helyette egy érdekes, amorf anyagként jelenik meg. Ez az anyag, habár szilárd és kemény, a folyadékokra jellemző bizonyos tulajdonságokkal bír, melynek oka, hogy kristályszerkezete a szilárd anyagokéra hasonlít, molekulái azonban a folyadékokra jellemző módon véletlenszerűen ingadoznak. Akármennyire lehűthetjük, ez az anyag sohasem válik teljesen szilárddá, ellenben bármikor újra folyékonnyá alakítható. Ebből a természetes anyagból készülnek emléktárgyaink.

Rendkívül tartós

Ahhoz, hogy az üveg lebomlása végbemenjen, azaz visszaalakuljon homokká, ami az előállítása előtt volt, a számítások szerint 1 millió évre van szükség. Mivel emléktárgyaink tömör üvegből készülnek, meglehetősen ellenállóak a mechanikus behatásokkal szemben. Egy kő vagy fa síremlékkel szemben a tömör üveg emléktárgy élettartama akár több száz év is lehet. Amennyiben vigyáz rá, az üvegtárgy végigkísérheti életét.

Higiénikus

Az üvegkészítéshez óriási hőre van szükségünk. Az olvasztás folyamata során az igen magas, 1500 – 1700 Celsius fokos hő hatására minden mikroorganizmus garantáltan elpusztul. A hevítés során a hamvak légmentesen és sterilen örökre az anyagba záródnak, ami azt is jelenti, hogy állaguk változatlan formában megőrződik, hiszen nem tudnak tovább porladni, romlani.

Látványos

Az üveg megunhatatlan, csodálatos anyag. Népszerűségét elsősorban egyedi struktúrájának, fényvezetési képességeinek, a megmunkálásban rejlő számtalan lehetőségnek köszönheti. Elkészítésének variációi szinte végtelenek. Semmilyen más anyaghoz nem hasonlítható tulajdonsága az átlátszóság, melyet szilárd halmazállapotában is megőriz. Egyedülálló lehetőséget nyújt hogy elrejtsük s egyszersmind megmutassuk az átlátszó tárgy belsejébe kevert hamvakat.

Egyedi

Minden üvegtárgyunk kézzel készül, manufakturálisan, szájjal fújt üvegből. Nincs két egyforma termékünk! Az üvegtárgyaknak élete van, története, amely magán viseli a készítés folyamatának lenyomatát. Az üveg belsejében egyedi minta alapján rendeződnek vonalakká, pöttyökké a hamvak, soha meg nem ismételhető formát alkotva.

Kézbe vehető

Üveggömbjeink biztonságosan kézbe vehetőek, felületük sima. Rendeltetésszerű használat esetén ellenállnak az átlagos kémiai és fizikai behatásoknak, nem igényelnek különleges bánásmódot. Az üvegtárgyat kézbe vehető mérete miatt könnyedén áthelyezheti, magával viheti. Higiénikus és dekoratív kialakítása miatt pedig bárhol elhelyezheti lakásában, irodájában, vagy ahol szeretné.

Emlékezzen halottaira egy üveg emléktárgy által!

Foglaltassa a hamvakat üvegbe. Így Ön is örökre szóló emléket állíthat szerettének.