Különleges temetési megoldások

Próbálunk ritkán gondolni rá, 
de időnként szembe kell néznünk a halál gondolatával, főként, ha elveszítünk valakit, akit szerettünk.

Az ember ilyenkor elgondolkodik, ő maga hol szeretne nyugodni: a temetőben vagy kedvenc almafája alatt a kertben, esetleg a folyóba szóratná hamvait?

Másrészről az emberek egyre kevesebbet tudnak temetésre szánni: évek óta drasztikusan nő a hamvasztások száma, és egyre többen viszik haza a hamvakat csak azért, mert nem telik a családnak a sírhely megvásárlására, vagy 25 év elteltével az újraváltásra. Azonban még nem alakultak ki azok a formák, új rítusok, amelyek betölthetik az elmaradt tradicionális, “tisztességes” temetések helyén maradó űrt.

A jogszabályok lehetővé teszik számunkra, hogy hamvainkat ne a temetőben helyezzék el. Különösen a fiatalok fogékonyak a különleges temetkezési formák iránt elsősorban saját temetésük előtervezésekor, de szüleik, családtagjaik temetésének szervezésekor is törekszenek arra, hogy legalább egy-két egyedi és emlékezetes momentumot illesszenek a szertartásba. A jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy előre döntsünk saját temetésünk minden részletéről. Kívánságunkat az eltemettetőnek teljesítenie kell, amennyiben kérésünk nem ütközik jogszabályba, vagy anyagilag nem terhelik meg az eltemettetőt irreális mértékben.

Az új igények részben külföldi példák alapján születnek. 

 

Bemutatunk néhány, 
a világon már választható, bár elsőre különösnek ható megoldást:

Plüssjáték hamvakkal
A hamvakat tartalmazó urna elhelyezhető egy bármikor megölelhető, bájos plüssmackóba is.
Tetoválás hamvakból
Van tetováló művész, aki a hamvak megfelelő sterilizálása után, a tetováló festékhez keveri a hamvakat, így a tetoválással, szó szerint a bőrén viseli a megrendelő elveszített hozzátartozója emlékét.
Festmény hamvakkal
A hamvakat festékhez keverve, készülhet portré az elveszített családtagról, de akár ilyen módon készült tájkép vagy csendélet is őrizheti emlékét.
Homokóra hamvakkal
Az idő elmúlását jelképező, üveg urnába is elhelyezhetők a hamvak, és így elhunyt családtagot mindig a közelében érezheti, aki ezt a kifejező és elegánsan letisztult urna megoldást választja.

Miben más a Memora szolgáltatása?

A hozzátartozó egy egyedi és megismételhetetlen üvegtárgyat kap, nincs két egyforma Memora emléktárgy, hiszen minden darab kézi gyártással, egyedileg készül. Ha fény alá tartjuk, felfedezhetjük ragyogó színeit, az anyagok összhangot alkotó struktúráját.

 A hamvak szabad szemmel is láthatóak maradnak, nem oldódnak fel más anyagokban, nem úgy, mint például a tetoválásnál. A folyékony üvegbe kevert hamvak az üveg megszilárdulása után diszkrét vonalakat,  pöttyöket rajzolnak az átlátszó üvegbe.

Semmiképpen nem tudnak kiszóródni, még az üveg eltörése esetén sem, hiszen a még folyékony üveghez keverjük őket, így tapadnak az üveg részecskéihez. Ha a hamvak elszórását választjuk, azzal örökre “odaadjuk” őket; ha üvegtárgyban őrizzük, megmaradnak nekünk.

Egyedülálló módon a kész emléktárgy kézbe vehető, megfogható – mindemellett higiénikus, akár meg is puszilható, bármilyen üvegtisztítóval, vagy akár nedves törlőkendővel tisztán tartható.

Amennyiben lakásában egy szem előtt lévő polcra, vitrinbe, de akár az éjjeliszekrényre helyezi, bármikor gyönyörködhet az üveg dísztárgyban.

Következő írásunkban összeszedjük a hamvak hazavitelére vonatkozó legfontosabb jogi szabályokat és a gyakorlati tudnivalókat. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A cikk forrásai: https://www.veol.hu/hetvege/kulonleges-kivansagok-temetesre-1306664/

https://www.gyaszhuszar.hu/hirek-aktualitasok/kulonleges-megoldasok-szeretteink-hamvai-szamara/31929/