Barion Pixel

Próbálunk ritkán gondolni rá, de időnként szembe kell néznünk a halál gondolatával, főként, ha elveszítünk valakit, akit szerettünk.

Hagyományos temető

Az ember ilyenkor elgondolkodik, ő maga hol szeretne nyugodni: a temetőben vagy kedvenc almafája alatt a kertben, esetleg a folyóba szóratná hamvait?

Másrészről az emberek egyre kevesebbet tudnak temetésre szánni: évek óta drasztikusan nő a hamvasztások száma, és egyre többen viszik haza a hamvakat csak azért, mert nem telik a családnak a sírhely megvásárlására, vagy 25 év elteltével az újraváltásra. Azonban még nem alakultak ki azok a formák, új rítusok, amelyek betölthetik az elmaradt tradicionális, “tisztességes” temetések helyén maradó űrt.

A jogszabályok lehetővé teszik számunkra, hogy hamvainkat ne a temetőben helyezzék el. Különösen a fiatalok fogékonyak a különleges temetési formák iránt, elsősorban saját temetésük előtervezésekor, de szüleik, családtagjaik temetésének szervezésekor is törekszenek arra, hogy legalább egy-két egyedi és emlékezetes momentumot illesszenek a szertartásba. A jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy előre döntsünk saját temetésünk minden részletéről. Kívánságunkat az eltemettetőnek teljesítenie kell, amennyiben kérésünk nem ütközik jogszabályba, vagy anyagilag nem terhelik meg az eltemettetőt irreális mértékben.

Bemutatunk néhány, a világon már választható, bár elsőre különösnek ható megoldást:

Plüssállatba helyezett hamvak
A hamvakat tartalmazó urna elhelyezhető egy bármikor megölelhető, bájos plüssmackóba is.
tetoválsá hamvakból készült festékkel
Van tetováló művész, aki a hamvak megfelelő sterilizálása után, a tetováló festékhez keveri a hamvakat, így a tetoválással, szó szerint a bőrén viseli a megrendelő elveszített hozzátartozója emlékét.
Különleges temetési megoldás: homokóra hamvakkal
Az idő elmúlását jelképező, üveg urnába is elhelyezhetők a hamvak, és így elhunyt családtagot mindig a közelében érezheti, aki ezt a kifejező és elegánsan letisztult urna megoldást választja.
Festés hamvakból készült tintával
A hamvakat festékhez keverve, készülhet portré az elveszített családtagról, de akár ilyen módon készült tájkép vagy csendélet is őrizheti emlékét.

Miben más a Memora szolgáltatása?

Tömör üvegtárgyaink egyediek és megismételhetetlenek, ráadásul jelen pillanatban magyarországon szinte csak nálunk kaphatóak. Nincs két egyforma Memora üvegtárgy, hiszen minden darab kézi gyártással, egyedileg, az adott megrendelő által választott színekkel, formákkal készül. Az üveg csodálatos fényvezető képessége okán egy saját kis belső galaxist fedezhet fel, aki közelről vizsgálja az üvegtárgyakat.

A hamvak nem csak az üvegben, de a kegyeleti ékszerekben is szabad szemmel láthatóak maradnak, ellentétben a fent mutatott módszerekkel. A folyékony üvegbe vagy szintetikus ékszer alapanyagba kevert hamvak az emléktárgy megszilárdulása után diszkrét vonalakat, pöttyöket rajzolnak az átlátszó anyagba.

A hamvak rongálódása, kiszóródása kizárt. Kimonhatjuk, hogy az ily módon megőrzött hamvak akár évtizedekig is velünk maradnak.

Egyedülálló módon a kész emléktárgy kézbe vehető, megfogható. Felülete sima, egyszerűen tisztán tartható, letörölhető, teljesen higiénikus.

Dekoratív kinézete miatt az üvegtárgy nyugodtan kihelyezhető látható helyre a lakásban, ahogyan az ékszerek is akár mindennap hordhatóak.

Egyedi, tömör, hamvakat tartalmazó üvegtárgyak és kegyeleti ékszerek – Memora.hu